• Завантаження даних про погоду...
< Попередня новина

У лісах – грибний сезон у розпалі


  • Загальні новини
  • Автор:  Пресслужба ВОУЛМГ

Лісівники Вінниччини закликають бути обачними любителів тихого полювання, не ризикувати здоров’ям та життям
Сімейна прогулянка серед золотих барв жовтневого лісу неможлива без знайденого дітьми грибочка. Дехто лише фотографує знахідки для соцмереж, а інший - лише чекає вихідних, щоб ні світ ні зоря вирушити на «тихе полювання» і повернутися з повним кошиком осінніх грибів. Досвідчені грибники роблять цілі запаси на зиму: маринують, солять, квасять і сушать грибочки. Так, подільський ліс багатий і цими дарами, дуже корисними і цінними харчовими продуктами. Проте варто пам’ятати, що необізнаність і необережність у справі грибництва може завершитись трагічним наслідками.
Головне управління держпродспоживслужби у Вінницькій області нагадує, що протягом останніх років на території області прослідковується тенденція до зростання кількості випадків отруєнь вінничан дикорослими грибами. Приміром, якщо у 2016 році зафіксовано усього 16 випадків, то минулого року зафіксовано отруєння у 93-х осіб, з яких троє – діти. Цього року найтрагічнішим виявився випадок у Гайсинському районі, коли отруїлася багатодітна сім’я і їхня сусідка, двоє дітей не вижило... Найбільшу кількість постраждалих фіксують на території колишніх Шаргородського, Жмеринського, Крижопільського, Вінницького, Могилів-Подільського районів.
Оскільки грибний сезон в розпалі, то лісівники держлісгопів Вінницького ОУЛМГ просять громадян пам’ятати про небезпеку помилкового збору отруйних грибів. А якщо ви все ж таки неодмінно хочете вийти з лісу з грибними трофеями, то не забувайте основні правила збору та споживання грибів.
- дітям молодшого віку не рекомендується вживати в їжу дикорослі гриби;
– збирати гриби треба тільки під контролем досвідчених грибників;
– гриби, в яких ви сумніваєтесь, ніколи не кладіть до кошика;
– якщо ви знайшли їстівні гриби, а поруч з ними ростуть отруйні або невідомі вам, не збирайте ці гриби (можлива їх мутація чи запилення отруйними спорами);
– краще збирати гриби рано-вранці: вони свіжі, міцні, добре зберігаються;
– вдома ще раз перегляньте всі зібрані гриби. Якщо помітите отруйний або невідомий вам гриб – одразу ж викиньте його;
– ніколи не пробуйте сирих грибів, в яких ви сумніваєтеся;
– зібрані гриби необхідно добре промити – не менше трьох разів, аби відмити весь бруд. І в цей же день приготувати гриби, тобто відварити, посмажити чи законсервувати;
– варити всі гриби треба як мінімум у двох водах. Не стільки важливий час варіння, скільки кількість зміненої води;
– при консервуванні грибів треба використовувати оцет, щоб не допустити інших харчових отруєнь, наприклад, ботулізму, який характерний для загерметизованих консервів;
– при вживанні грибів чи страв із них слід їх їсти у невеликій кількості, якщо за ніч чи день ніяких неприємних симптомів не виникло, тоді можна вживати далі. Дітям їсти гриби не рекомендується.
Ознаки отруєння грибами:
Нудота, блювання, розлади зору (подвоєння в очах), розлади мови, прискорене серцебиття, психічне та рухове збудження, марення, підвищене потовиділення, біль у животі, пронос, задуха, судоми, втрата свідомості.
Перша медична допомога при отруєнні грибами:
До приїзду невідкладної медичної допомоги у потерпілого треба викликати блювання, дати випити якомога більше води та повторно викликати блювання до повного очищення шлунка або промити шлунок. Прийняти активоване вугілля (не менше 10 пігулок одночасно).
Вінницькі лісівники нагадують: гриби можуть бути і дуже небезпечними. Якщо ви не впевнені у своїх знаннях чи знайдений гриб викликає сумніви, не слід ризикувати своїм здоров’ям та життям!
Пресслужба Вінницького ОУЛМГ